UW PARTNER IN DUURZAME SYSTEMEN

Bel ons

0187-493322

Mail ons

info@de-eilanden.nl

De invloed van plaatsing op de prestaties van zonnepanelen

Close up of Modern row houses with solar panels

Bij de aanschaf van zonnepanelen wilt u natuurlijk maximaal profiteren van de energieopbrengst. Hierbij is de plaatsing van de panelen ontzettend belangrijk. De locatie en manier waarop u de zonnepanelen installeert, kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun prestaties. Waar u precies op moet letten en wat u kunt verwachten bij het aanschaffen van zonnepanelen leggen wij u graag uit. 

Het vermogen en aantal zonnepanelen 

De keuze voor het juiste vermogen en aantal zonnepanelen is de basis om aan uw energiebehoeften te voldoen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel energie het paneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. U kunt het beste eerst uw jaarlijkse energieverbruik berekenen en vervolgens bepalen hoeveel zonnepanelen nodig zijn om aan die behoefte te voldoen. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 10 tot 12 zonnepanelen van 350 Wp.

Hellingshoek en oriëntatie

De hellingshoek en oriëntatie van uw zonnepanelen hebben een directe invloed op hun energieopbrengst. Idealiter worden zonnepanelen in Nederland geplaatst onder een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Deze hoek zorgt voor de beste balans tussen het opvangen van zonlicht in de zomer en de winter. Daarnaast is de oriëntatie van de panelen van groot belang. De meeste energie wordt opgewekt als de panelen naar het zuiden gericht zijn. Een afwijking naar het oosten of westen kan de opbrengst verminderen, hoewel deze opstelling nog steeds rendabel kan zijn, vooral als de ruimte of andere factoren een zuidelijke plaatsing niet toelaten. Een goede oriëntatie en hellingshoek verlengen de tijd dat de panelen zonlicht ontvangen en zorgen zo voor een optimale opbrengst.

Schaduw op de panelen

Schaduw is een van de grootste vijanden van zonnepanelen. Zelfs een klein beetje schaduw kan de energieopbrengst aanzienlijk verminderen. Dit komt doordat zonnepanelen in serie zijn geschakeld, wat betekent dat als één paneel minder presteert door schaduw, de prestaties van de hele string panelen worden aangetast. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de zonnepanelen vrij zijn van schaduw van bijvoorbeeld bomen, gebouwen, of schoorstenen. U kunt eventueel gebruik maken van optimizers of micro-omvormers, die ervoor zorgen dat de prestaties van de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar blijven. Hierdoor wordt de impact van schaduw op een specifiek paneel geminimaliseerd en blijft de energieopbrengst van de andere panelen onverminderd hoog.

Een zorgvuldig opgesteld legplan houdt rekening met alle bovenstaande factoren om het maximale uit uw zonnepanelen te halen en de terugverdientijd te verkorten. Onze experts bieden advies op maat en zorgen ervoor dat uw zonnepanelen op de meest efficiënte en effectieve manier worden geplaatst, zodat u optimaal kunt profiteren van duurzame energie. Neem contact op voor meer informatie.