UW PARTNER IN DUURZAME SYSTEMEN

Bel ons

0187-493322

Mail ons

info@de-eilanden.nl

De voordelen van een slimme thermostaat

Woman regulating heating temperature with phone and thermostat at home

Sinds de introductie van slimme thermostaten enkele jaren geleden zijn ze steeds populairder geworden bij huishoudens over de hele wereld. Met deze innovatieve apparaten verbetert u het wooncomfort en heeft u meer controle over uw energieverbruik. We gaan dieper in op de verschillende voordelen van een slimme thermostaat, hoe ze werken en hoe ze kunnen helpen om uw energierekening te verlagen.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een geavanceerd apparaat dat uw verwarmingssysteem regelt en optimaliseert met behulp van ingebouwde sensoren en connectiviteit met uw smartphone of thuisnetwerk. In tegenstelling tot gewone thermostaten, die handmatig moeten worden aangepast, kunnen slimme thermostaten automatisch uw temperatuur instellingen aanpassen op basis van uw levensstijl, voorkeuren en omgevingsfactoren.

Thuiskomen in een warme woning

Een van de meest opvallende kenmerken van slimme thermostaten is hun vermogen om te leren van uw gedrag en voorkeuren. De thermostaten kunnen uw dagelijkse routine analyseren en passen zich aan uw verwarmingsbehoefte aan. Daarnaast is het mogelijk om zelf handmatig schema’s te stellen of, mocht u toch een keer onverwachts eerder thuiskomen, de temperatuur op afstand regelen via een bijbehorende app. U zet eenvoudig op afstand of vanuit de bank de thermostaat aan. Heeft u Google Assitent of Alexa? Dan hoeft u zelfs alleen uw stem te gebruiken.

Geen nutteloos verbruik

Ook helpt de slimme thermostaat om nutteloos energieverbruik te voorkomen. Dit is met name doordat het apparaat automatisch uw verwarming uitzet wanneer u niet thuis bent. Bovendien kunnen ze met behulp van sensoren opmerken wanneer ramen of deuren openstaan. Ook dan schakelt de thermostaat het verwarmingssysteem automatisch uit om warmteverlies te voorkomen.

Compleet inzicht in uw verbruik

Met een slimme thermostaat krijgt u volledig inzicht in uw energieverbruik. Via de bijbehorende app kunt u gedetailleerde rapporten bekijken over uw verwarmingspatronen, energiekosten en potentiële besparingen. Dit wordt gespecificeerd per dag en per uur, waarbij u kan zien wanneer de woning te warm was of wanneer de verwarming hoger had gekund. Hierdoor kunt u uw energieverbruik beter beheren en leert u bewuster om te gaan met het verbruik.

Besparen op uw energierekening

Door uw verwarmingssysteem bewuster te gebruiken en energieverspilling te verminderen, kunt u aanzienlijk besparen op uw energierekening met een slimme thermostaat. Afhankelijk van uw levensstijl, huisgrootte en lokale energieprijzen, kunnen de jaarlijkse besparingen variëren, maar studies tonen aan dat gebruikers tot wel 20% kunnen besparen op hun energierekening.

Wilt u meer weten hoe uw energieverbruik efficiënter te maken of wilt u verduurzamen met behulp van CV-ketel of een warmtepomp?  Neem contact op voor meer informatie.