UW PARTNER IN DUURZAME SYSTEMEN

Bel ons

0187-493322

Mail ons

info@de-eilanden.nl

Hybride warmtepomp of all electric warmtepomp: wat is voor u de beste keuze?

Air heat pump standing outdoors. Modern, environmentally friendly heating

U wilt een warmtepomp aanschaffen, maar vindt het lastig te kiezen welk type het meest geschikt is voor uw situatie en woning? Dan bent u zeker niet de enige. Het grootste verschil tussen de hybride en all electric warmtepomp is hoe ze omgaan met de verwarming in uw huis. In ruim 95% van de gevallen zijn er nog aanpassingen nodig in de woning bij de keuze voor een volledig elektrische warmtepomp. We duiken dieper in de verschillen tussen beide opties om u te helpen met het maken van de juiste keuze.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een slimme combinatie van een elektrische warmtepomp en een traditionele cv-ketel. Dit betekent dat het apparaat zowel op elektriciteit als op gas werkt. Tijdens zeer koude dagen en wanneer het systeem extra capaciteit nodig heeft schakelt het automatisch over naar de cv-ketel.
Door over te stappen op hybride maakt u als woningeigenaar al een effectieve stap in het verlagen van uw uitstoot. Daarnaast is het vaak financieel toegankelijker om stapsgewijs over te stappen naar een gasvrij leven in plaats van in één keer.

Voordelen:

 • Kan zowel elektriciteit als gas gebruiken, afhankelijk van de omstandigheden.
 • Zeer geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen.
 • Over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een all electric warmtepomp.

Nadelen:

 • Uw blijft gedeeltelijk afhankelijk van gas voor optimale prestaties.
 • Hoewel over het algemeen goedkoper, kunnen aanpassingen aan het afgiftesysteem nodig zijn.

All Electric Warmtepomp

Een all electric warmtepomp is volledig afhankelijk van elektriciteit, waardoor u geheel onafhankelijk wordt van gas. Dit maakt het systeem de meest groene optie. Op zeer koude dagen maakt het gebruik van een ingebouwd elektrisch verwarmingselement om de juiste capaciteit te behalen. Door de extra stroom die dit kost is een all electric warmtepomp met name geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Het apparaat werkt samen met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Voordelen:

 • U verbruikt geen gas, waardoor het een duurzame keuze is.
 • Zeer geschikt voor een goed geïsoleerde woning.
 • Minder bewegende delen dan een cv-ketel, dus minder onderhoud nodig.

Nadelen:

 • All electric warmtepompen zijn over het algemeen duurder in aanschaf.
 • Niet geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen.
 • Mogelijk zijn aanpassingen aan radiatoren en leidingen nodig, evenals de installatie van een boilervat voor warm tapwater.

Gaat u uw woning verbouwen of heeft u een nieuwe woning aangeschaft die klaar is voor een grote transitie op het gebied van duurzaamheid, dan is de all eletric warmtepomp een uitstekende keuze.

Heeft u een oudere woning en wilt u geen dergelijke verbouwing doen, dan is de hybride warmtepomp zeer geschikt. Zo maakt u al een stap de duurzame richting in en kan u op langere termijn stapsgewijs verder vergroenen.

Onze specialisten staan voor u klaar om te helpen met het maken van de juiste keuze voor uw situatie. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.