UW PARTNER IN DUURZAME SYSTEMEN

Bel ons

0187-493322

Mail ons

info@de-eilanden.nl

Zo kiest u de juiste airco

Remote control of the air conditioner AC

Bent u op zoek naar extra verkoeling in de zomer? Een airco zorgt voor een aangename temperatuur, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar. Maar voordat u een nieuwe airconditioning aanschaft is het belangrijk om na te denken welk type het beste bij uw situatie past. U wilt natuurlijk voldoende verkoeling hebben, maar niet te veel energie verbruiken. Wij leggen u graag uit waar u allemaal rekening mee moet houden voor het kopen van een nieuw aircosysteem.

De grootte van de ruimte

Bij het selecteren van de juiste airco is het van belang om de afmetingen van de ruimte op te meten. Het vermogen van de airco moet aansluiten op de grootte van de ruimte om voldoende te koelen. Een te kleine unit zal dan ook niet in staat zijn om de gewenste temperatuur te behalen, terwijl een te grote unit overmatig energie kan verbruiken en de ruimte mogelijk te sterk afkoelt. Echter, bij het beoordelen van de grootte van de ruimte gaat het niet alleen om de oppervlakte, maar ook om andere aspecten zoals de hoogte van het plafond en de indeling van de ruimte.

De hoeveelheid kW berekend u met de m2 van de ruimte en de plafondhoogte. Allereerst vermenigvuldigt u de oppervlakte met de plafondhoogte, waarmee u de m3 berekend. Daarna vermenigvuldigt u de m3 met 30 , 40 of 50. 30 bij zeer goede isolatie en met 50 bij matig of slechte isolatie.

De rekensom: 8*4*2,7=86,4 m3 *40=3.456 watt = 3,46 kW

Voldoende capaciteit

Naast de grootte van de ruimte, zijn factoren zoals isolatie en hoeveelheid zonlicht ook van invloed op de benodigde capaciteit. Zo is de mate van isolatie van belang, omdat een slecht geïsoleerde ruimte meer koelvermogen nodig heeft om de gewenste temperatuur te krijgen. Daarnaast is de hoeveelheid direct zonlicht van invloed. Een ruimte die veel direct zonlicht ontvangt, heeft vaak een hogere temperatuur binnenshuis, waardoor de airconditioning harder moet werken. Vooral ruimtes met grote ramen of glazen deuren op het zuiden, kunnen gevoeliger zijn voor dit probleem. Daarbij kan de kleur en het type dakbedekking ook invloed hebben. Een dak met donkere kleuren absorberen meer warmte dan lichte kleuren, wat de temperatuur in de ruimte kan verhogen.

Plaats van installatie

De plaats waar u de airco installeert is van belang voor de efficiëntie en effectiviteit ervan. Een goed gekozen locatie zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de koele lucht in de ruimte en minimaliseert energieverlies. Bij het kiezen van de juiste plek om de airco te installeren, is het slim om goed na te denken over verschillende dingen. Bijvoorbeeld obstakels, zoals meubels of grote planten, die de luchtstroom kunnen blokkeren. Ook is het handig om te kijken naar hoe de lucht normaal gesproken door de kamer stroomt. Zet de airco op een plek waar de lucht goed kan circuleren en elke hoek van de kamer bereikt wordt. En vergeet niet om rekening te houden met warmtebronnen, zoals lampen of elektronische apparaten, omdat deze de temperatuur in de kamer kunnen verhogen

Heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuze of het berekenen van de benodigde capaciteit? Onze specialisten staan graag voor je klaar. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.