UW PARTNER IN DUURZAME SYSTEMEN

Bel ons

0187-493322

Mail ons

info@de-eilanden.nl

Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd

Workers Installing Solar Panels on House Roof

Afgelopen dinsdag 13 februari 2024 is bekendgemaakt dat de financieel gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen voorlopig blijft bestaan. De plannen van de Tweede Kamer waren om vanaf 2025 de regeling stapsgewijs af te bouwen. Echter heeft het voorstel geen meerderheid gekregen in de Eerste Kamer waardoor de regeling voorlopig niet wordt afgebouwd. Wat is de salderingsregeling precies en wat betekent dit voor eigenaren van zonnepanelen?

Wat is salderen?

Salderen houdt in dat de zonnestroom die uw panelen opwekt, maar u niet gebruikt teruglevert aan het net. De netbeheerder bekijkt of u meer teruglevert dan verbruikt of andersom. Deze berekening wordt salderen genoemd. De salderingsregeling is een financiële regeling voor eigenaren van zonnepanelen om de teruggeleverde stroom weg te strepen tegen de verbruikte stroom. Wanneer uw panelen in de zomer bijvoorbeeld veel stroom opwekken en dit teruglevert aan het net, kan u deze wegstrepen tegen de stroom die u van het net gebruikt in bijvoorbeeld de nacht of de tijdens de winter. Deze regeling zorgt ervoor dat de terugverdientijd voor de aanschaf van zonnepanelen aanzienlijk sneller gaat.

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het van belang om het juiste aantal panelen op uw dak te plaatsen aan de hand van uw verbruik. Er is namelijk een maximale hoeveelheid elektriciteit die u mag salderen. Dit wordt ook wel de salderingsgrens genoemd. U kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid elektriciteit die u van het net heeft afgenomen. Levert u toch meer terug? Dan krijgt u een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van uw energieleverancier.

Het voordeel voor eigenaren van zonnepanelen

Zoals bekend wordt de salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd. Het voorstel van de Tweede Kamer was om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen tot 2031, waarna salderen niet meer mogelijk zou zijn. De Eerste Kamer heeft nu aangegeven de regeling in stand te houden totdat er een goed alternatief beschikbaar is. Zo blijft het voor alle consumenten aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

Om een schatting te maken van de verwachte jaaropbrengst van uw zonnepanelen, kunt u een eenvoudige berekening toepassen. Vermenigvuldig het maximale vermogen per zonnepaneel in Wattpiek met 0,85, wat staat voor de gemiddelde helling en de richting van uw dak. Het resultaat is de verwachte jaaropbrengst in kWh per paneel. Vermenigvuldig dit met het aantal panelen. Bijvoorbeeld, als u 10 panelen van 400 Wp op uw dak plaatst, zou dit resulteren in een geschatte opbrengst van 3.400 kWh.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak of een nauwkeurige berekening laten maken? Neem dan contact op met een van onze specialisten.