UW PARTNER IN DUURZAME SYSTEMEN

Bel ons

0187-493322

Mail ons

info@de-eilanden.nl

De capaciteit voor uw CV-ketel berekenen

Woman checking settings on the boiler

Is uw huidige CV-ketel toe aan vervanging en weet u niet welke capaciteit u nodig heeft? Het kiezen van de juiste capaciteit is van belang om te voorkomen dat u onnodig veel energie verbruik en daardoor extra kosten maakt. Daarnaast wilt u ook niet dat de capaciteit onvoldoende is en uw wooncomfort vermindert. We vertellen u graag op welke factoren u moet letten bij het kiezen van de capaciteit, zodat u de beste keuze maakt afhankelijk van uw situatie en verbruik. 

Type woning

Bij het overwegen van de capaciteit voor uw CV-ketel is het belangrijk om rekening te houden met het type woning waarin u woont. De benodigde verwarmingscapaciteit varieert namelijk afhankelijk van het type huis. Heeft u bijvoorbeeld een rijtjeshuis of appartement dat aan meerdere kanten wordt omringd door andere woningen, dan heeft u minder capaciteit nodig. Dit zorgt namelijk voor betere isolatie en extra warmte. In tegenstelling tot een hoekwoning of vrijstaande woning waar u maar aan een of geen enkel kant wordt omringd mist u deze extra warmte. 

Bouwjaar van uw huis

Het bouwjaar van uw woning is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de capaciteit van uw CV-ketel. Oudere huizen hebben vaak minder isolatie en kunnen daarom meer verwarmingsvermogen nodig hebben. Nieuwere woningen daarentegen zijn vaak beter geïsoleerd, waardoor u soms voor dezelfde omvang van de woning toch een lagere benodigde capaciteit nodig heeft voor de ketel.

Woninggrootte

Een ruimere woning vereist doorgaans meer verwarmingsvermogen om alle kamers gelijkmatig te verwarmen. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met het aantal sanitair voorzieningen in het gebruik ervan. Heeft u een kleine badkamer met een douche of heeft u een bad, douche en eventueel meerdere kranen die tegelijkertijd gebruikt worden kan een groot verschil maken. Het is daarom van belang om de oppervlakte van uw huis en uw warm water verbruik mee te nemen in de berekening van de benodigde capaciteit.

Hoe meer hoe beter?

Het bepalen van de juiste capaciteit voor uw CV-ketel moet zorgvuldig berekend worden. Hierbij wordt rekening gehouden met alle verschillende factoren. De leidraad voor het kiezen van de juiste kW is het volgende:

  • Appartement 11 – 24 kW
  • Tussenwoning 16 – 29 kW
  • Hoekwoning 16 – 30 kW
  • Vrijstaand huis >30 kW

Voor een meer precieze berekening is het aan te raden de kubieke meters van de woning uit te rekenen en deze te vermenigvuldigen met het gemiddeld verbruik. Dit doet u met de volgende berekening: lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt

Wilt u er zeker van zijn dat u de meest geschikte capaciteit voor uw woning en situatie kiest? Neem contact op met onze specialisten voor het maken van de berekening.