UW PARTNER IN DUURZAME SYSTEMEN

Bel ons

0187-493322

Mail ons

info@de-eilanden.nl

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Wooden house miniature and solar panel close up

Als u overweegt om zonnepanelen op uw dak te laten installeren, vraagt u zich wellicht af of het nog steeds een rendabele investering is, vooral in deze tijd. Wij nemen u graag mee in de meest actuele ontwikkelingen en onze visie op de toekomst.

Salderingsregeling

Een van de belangrijkste factoren die de rendabiliteit van zonnepanelen beïnvloeden, is de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de elektriciteit die u produceert met uw zonnepanelen en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van de elektriciteit die u verbruikt.
Tot voor kort werd gesproken over de afbouw van de salderingsregeling na 2023. Echter, recentelijk is een wetsvoorstel dat deze afbouw regelde, afgewezen door de Eerste Kamer. Dit betekent dat de salderingsregeling voorlopig ongewijzigd blijft. Huiseigenaren kunnen dus nog steeds profiteren van een volledige verrekening van de teruggeleverde energie met het verbruik, zoals voorheen.

De terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is de periode die nodig is om de initiële investering terug te verdienen door middel van besparingen op uw energierekening. Deze tijd kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kosten van de zonnepanelen, de opbrengst van uw systeem, de prijs van elektriciteit en eventuele financiële stimuleringsmaatregelen zoals subsidies of belastingvoordelen.
Vóór de afwijzing van het wetsvoorstel was de terugverdientijd voor zonnepanelen vaak relatief kort, vaak tussen de 6 en 10 jaar. Nu de salderingsregeling ongewijzigd blijft, blijft de terugverdientijd naar verwachting ook stabiel.

Uw energiecontract

Naast de salderingsregeling is het ook belangrijk om uw energiecontract te overwegen bij het beoordelen van de rendabiliteit van zonnepanelen. Sommige energieleveranciers bieden speciale tarieven of voordelen voor huiseigenaren met zonnepanelen, zoals een hogere vergoeding voor teruggeleverde energie of lagere netwerkkosten.

Een voorbeeld hiervan is het dynamisch energiecontract, waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas variëren op basis van de vraag en het aanbod in de markt. Met zo’n dynamisch energiecontract kan u profiteren van lagere prijzen tijdens periodes van lage vraag, zoals wanneer de zon volop schijnt en uw zonnepanelen veel energie produceren. Met de juiste installaties, zoals een thuisaccu of een elektrische laadpaal, kunt u zelfs nog meer uit uw zonne-energiesysteem halen. Zo kan u de accu opladen met zonne-energie tijdens voordelige momenten en de opgeslagen energie te gebruiken wanneer de elektriciteitsprijzen hoger zijn.

Kortom, door de recente ontwikkelingen blijven zonnepanelen over het algemeen een rendabele investering voor huiseigenaren. Wilt u meer weten over zonnepanelen? Neem contact met ons op en onze specialisten helpen u graag verder.